Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Lehet, hogy ezentúl az áfonyát nem csak a hűtőszekrényben tároljuk majd, hanem a gyógyszeres szekrényben is. Festékanyagai az antocianinok, amelyek a kék színét adják, bioaktív tulajdonságúak, segítenek megőrizni az ember egészségét. Több antioxidánst és flavonoidot tartalmaz, mint bármely más gyümölcs vagy zöldség.
Mit kell tudni az áfonyáról?
Az áfonya (Vaccin
ium
myrtillus) a hangafélék családjába tartozó gyümölcstermő cserje. A
fekete áfonya mellett még ismert a vörös áfonya és a tőzegáfonya is.
Színe a kéktől a sötétliláig terjed, és egy fehéres-szürke viaszos
védőréteggel van bevonva. Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada
hegyvidéki erdőiből származik. A termesztés során nem szükséges
növényvédő szereket használni, mert csak a madarak fogyasztják
előszeretettel. E gyümölcsök tálalása nagyon egyszerű, mert csak
elővesszük a hűtőszekrényből, és leöblítjük a szemeket.
Az áfonya és a rákmegelőzés
Az áfonya egy olyan bogyós gyümölcs, amely jó vitamin-, ásványi anyag-, növényi rost-, fenol-, és flavonoid forrás. Káliumtartalma magas, a nátriumtartalma pedig alacsony. A fenolok fontos védelmet biztosítanak a szívkoszorúér-megbetegedések, az agyvérzés (stroke) és a rák ellen. Ugyanakkor segítenek megelőzni a fogszuvasodást és a húgyúti fertőzéseket. Más friss vagy fagyasztott gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan – C-vitamint és E-vitamint tartalmaz, amelyekről tudjuk, hogy kiváló antioxidánsok. Egy csészényi áfonya 14 mg C-vitamint és 0,8 mg E-vitamint tartalmaz. Az áfonya nem tartalmaz nátriumot, zsírt vagy koleszterint, és alacsony a kalóriatartalma. Egy adag áfonyában több antioxidáns van, mint bármely más gyümölcsben vagy zöldségben, ugyanis az áfonya kék színét adó antocianinok is antioxidáns hatásúak. Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásai ellen, csökkentik a krónikus betegségek: szív-érrendszeri betegségek és talán a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát, lassítják az öregedést, és fontos szerepük van a rákmegelőzésben. A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek számos degeneratív betegségnek az okozói. Ide sorolhatjuk a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákos megbetegedéseket, a szürke hályogot és a szemfenéki meszesedést (makula degenerációt). A szabad gyökök oxidatív stresszt okoznak, amely károsítja az emberi DNS-t.
Lassítja az öregedést
Az áfonyában található flavonoidok védőfaktorként hozzájárulnak az öregedési folyamatok lassításához, és az idős korral járó betegségek kialakulásának megakadályozásához. A kanadai tudósok együttműködve az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumával és a Tufts Egyetemmel, állatkísérletekben tanulmányozták, milyen hatásaik vannak az idegrendszerre. A patkányokon végzett kísérletek azt jelzik, hogy az áfonya segít megoldani az emlékezési problémákat, lassítja az öregedést és a motoros funkciók elvesztését. Elsősorban a diétás módszernek van hatása az öregedésre. Már ki is dolgoztak egy módszert az áfonya hatóanyagainak kivonására. A fogyasztók ugyanis a felmérések szerint leginkább olyan terméket kívánnak, amely jó ízű, nem tartalmaz adalékanyagokat és sokáig eláll a polcon. Jelenleg nagy a lelkesedés, mert úgy hiszik, hogy már csak egy lépés van hátra ahhoz, hogy az áruházakba kerüljön a vásárlók igényeinek megfelelő gyógyhatású készítmény.
Hogyan tároljuk a magas tápértékű áfonyát?
Ne tároljuk zárt tasakokban vagy edényekben, mert vizet szívhat magába.Hogyan építhetjük be az áfonyát egészséges étrendünkbe?
A friss vagy fagyasztott áfonyát hozzáadhatjuk a reggelire előkészített gabonapehelyhez. Tízóraira vagy uzsonnára fogyaszthatunk sima joghurtot, amelybe áfonyát teszünk. Turmixgéppel az áfonyából és lefölözött tejből pépet készíthetünk. A mazsolát helyettesíthetjük áfonyával. Az áfonya egy olyan bogyós gyümölcs, amelynek rendkívül jó gyógyhatása van szervezetünkre. Készíthetünk muffint is áfonyával. Az áfonyazselé nagyon jól jöhet a téli hónapok alatt. Körülbelül négy csésze áfonyából finom áfonyapitét készíthetünk – egy jó meglepetés lehet a családunk számára.
Citromos-áfonyás kalács
Azok, akik szeretnek reggelire édességet enni, azok néha leválthatják a zabpelyhet, mondjuk citromos-áfonyás kalácsra. A kalács tele van édes áfonya darabokkal, és ha sütés után azonnal bekenjük citromos glazúrral, nem csak az aromáját veszi át, hanem meg is puhul.
Nagyon hasonlít az egyensúlytésztához, így a nap bármely szakaszában fogyasztható. A citrom képes minden más gyümölcsből a legjobbat kihozni. Számos receptben használnak citromhéjat, mert abban rejtőzik a citrom valódi aromája. (Vásároljunk lehetőleg bio-citromot vásárolok, mert a kereskedelmileg termesztett citrom héja rovarirtó maradványokat tartalmazhat.) Ettől függetlenül használat előtt mindig mossuk meg jó alaposan. A vad áfonya és annak termesztett rokona is tökéletesen megfelel a célra. Mivel az áfonyát műanyag tasakokban árulják, ellenőrizzük le, nincs-e az alján nedves vagy foltos terület. Nyissuk ki a tasakot, és ellenőrizzük az áfonyák színét és állapotát. A fehér virág természetes védelmet nyújt a nap ellen, és emellett a frissesség jeleinek számítanak. Amikor friss áfonyát keverünk a masszába, legyünk óvatosak, hogy ne törjenek össze és ne színezzék be az egészet kékre. Ha nagyobb szemű gyümölcsöt használunk, akkor sütés közben az lecsúszik a kenyér aljára, ezért használjunk inkább kisebb szemű áfonyát.
Hozzávalók:
A recept egy kalács készítéséhez elegendő.
1 ½ csésze (195 g) teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
6 evőkanál (85 g) szobahőmérsékletű, sótlan vaj
¾ csésze (150 g) barna cukor
2 nagy tojás
½ teáskanál tiszta vanília kivonat
1 evőkanál reszelt citromhéj
½ csésze (120 ml) tej
1 csésze friss áfonya
Citromos glazúr:
Melegítsük elő a sütőt 180 Cº-ra és helyezzük a rácsot a sütő középső részébe. Vajazzuk ki a 23 x 13 x 8 centiméteres tepsi alját és belső oldalát. Egy külön tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Az elektromos mixer táljában verjük fel a vajat, amíg meg nem puhul (kb. 1 percig). Adjuk hozzá a cukrot, majd ismét addig verjük, amíg jó puha és habos nem lesz. Törjük bele egyenként a tojásokat, és mindegyik tojás után keverjünk még egy keveset rajta. Kaparjuk le a tál oldalát, ha szükséges. Adjuk hozzá a vanília kivonatot és a citromhéjat. Állítsuk lassú fokozatra a mixert, és adjuk hozzá a lisztes keveréket (három részletben) és a tejet (két részletben) úgy, hogy a liszttel kezdjük, és fejezzük be. Miután jól összekeveredtek, tegyük bele az áfonyát. Öntsük a masszát a tepsibe, és hagyjuk sülni körülbelül 55-65 percig, vagy amíg a kalács aranybarna nem lesz, és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Időközben egy kisebb fémedényben keverjük össze a cukrot és a citromlét, amíg a cukor el nem olvad. Amikor a kalács készen van, vegyük ki és tegyük a rácsra hűlni. Egy fogpiszkálóval szúrjunk apró lyukakat a kalács teljes felületére, majd kenjük be a tetejét a citromos glazúrral. Hagyjuk a tepsiben hűlni még 30 percig, majd vegyük ki és tegyük a rácsra. A legjobb, ha még aznap elfogyasztjuk
.
(Forrás: Tudjunk meg többet az áfonyáról!, Hogyan gyógyít az áfonya?, Citromos-áfonyás kalács)
|
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!