Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az öngyógyítás ábécéje ....
A cikksorozat célja az, hogy ábécé sorrendben végigvéve a betegségeket és terápiákat bemutasson szelíd gyógymódokat, illetve a vitaminok és nyomelemek természetes forrásait.
romelin
A bromelin elsősorban az
ananászban található meg, és több gyógyhatással rendelkezik. Egyrészt
támogatja az emésztést, segíti lebontani a fehérjéket, ezért fehérje
anyagcserezavar esetén is ajánlott, valamint gyulladásgátló hatású. Egy
ananászkúra során 10 napon keresztül minden nap egy fél ananászt
fogyaszt el az ember. (Nagyon intenzív a hatása, azért csak fél ananászt
együnk meg egyszerre.) A tárolás következtében csökken a megbontott
gyümölcs vitamintartalma, nem javasolt tartogatni, így érdemes párban
végezni a kúrát.
burgonya
A növényi eredető ételeket két fő
csoportra lehet osztani: nyersen és hőkezelve fogyaszthatók. A
hüvelyesek és a burgonyafélék az utóbbiak közé tartoznak. A krumpli nem
túl könnyen emészthető.
A legtöbb ember hasnyálmirigye a fehércukor
fogyasztása következtében nem mőködik jól. Mivel a krumplinak elég magas
a keményítőtartalma, ezért nem javasolt a burgonya túl gyakori
fogyasztása. Főleg az R-betős hónapokban fogyasztandó, de akkor is csak
hetente egyszer, maximum kétszer.
A burgonya a föld alatt növekszik
főleg az esti órákban „fény nélkül”, ezért nagyon kevés biofotont
tartalmaz. A tudomány biofo-tonnak hívja egy-egy étel napfényérték
tartalmát. Ez a mutató az étel élettel-teliségét, szervezetre gyakorolt
pozitív hatását fejezi ki. A biofotonok a nyers növényi étel
elfogyasztása folyamán aktivizálódnak az ember szervezetében. A burgonya
erősíti az emberben a racionális gondolkodást, és csökkenti a kreatív,
alkotó gondolkodásmódot.
A krumplifogyasztással lehet a testsúlyt
növelni. De ilyen esetekben is a fogyasztása heti egyszeri, maximum
kétszeri alkalommal javasolt. Fontos, hogy a csírázás megindulása után
jobb kerülni a burgonyát, mert akkor több homotoxikus anyag található
benne.
búza
A búza egyfajta harmonikus középutat képvisel a
gabonafélék között, kiegyensúlyozó hatású. Elősegíti a helyes tartást, a
gerinc egészséges állapotát. Zarathusztra személyéhez kötik a búza
prototípusának a kifejlesztését a pázsitfőfélékből. A búzát nem ajánlott
fehér liszt formájában fogyasztani, mivel így szinte semmi értékes
anyagot nem viszünk be a szervezetünkbe. A búzában is a legértékesebb
rész pontosan a héjban, a korpában koncentrálódik. A búza veszít a
legtöbbet a finomítással. A rendszeres finomlisztfogyasztás
kalciumhiányos betegségekhez vezet. A búzának magas a kalciumtartalma,
de a kalcium, ami a búza emésztéséhez kell a korparészben található.
Amikor az ember hántolt búzát fogyaszt, kalciumra van szüksége a fehér
kenyér megemésztéséhez, amit a szervezet a csontokból és a fogakból
vonja ki.
A búza az egyik legegészségesebb gabona, ha valaki viszont
csak a búzát fogyasztja, egyoldalúságot okoz. Minden egyes gabonaféle
bizonyos szervekre, bizonyos testekre, bizonyos típusú gondolkodásra van
jó hatással, és egyoldalúság alakul ki, hogyha az ember csak az egyik
tulajdonságát fejleszti.
A búzának olyan a fehérje- és a
szénhidráttartalma, ami az ember számára a legideálisabb. (Ez az
összetétel az anyatejéhez hasonlítható, hiszen az anyatejnek alacsony a
fehérjetartalma, de magas a szénhidráttartalma.) A gabonafélék közül a
búzának a legalacsonyabb a fehérjetartalma (10%) és a legmagasabb a
szénhidráttartalma (75%).
A búzakorpa csökkenti a vér
koleszterinszintjét és elősegíti a belek normális mőködését. Székrekedés
esetén gyakran szokták ajánlani, mert a bélperisztaltikát javítja, és
védelmet nyújt az emlőrákkal és a vastagbélrákkal szemben.
-vitamin
A
C-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a kollagénrostok képződésében,
a vérerek, a csontok és a fogak a regenerációjában, és segíti a vas
felszívódását. A különböző nyomelemek és vitaminok között kiterjedt
összefüggés-hálózat található. Így ha valakinek vashiánya van, nem elég,
ha vasat visz a szervezetébe, hanem oda kell figyelni a
C-vitaminbevitelre is, mert C-vitamin hiánya esetén a vas nem tud elég
jól felszívódni. A C-vitamin bevitele elősegíti a sebgyógyulást,
gyógyítja a vérző fogínyt, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és a
vérrögök kialakulását is megakadályozza. Krónikus hólyaghurutnál,
húgyhólyaggyulladásnál érdemes a fokozott C-vitaminbevitel.
A
C-vitamin erősíti az immunrendszert, ezért szokták náthás, influenzás
időszakban ajánlani. Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen, és van egy
enyhe természetes hashajtó hatása, ami által elősegíti a rendszeres
székletet. A C-vitamin erős antioxidáns hatású.
A legfőbb forrásai: a citrusfélék, a paradicsom, a paprika, a kelvirág, a káposzta, a brokkoli, kiwi, acerola, homoktövis ital.
Minden
hiánybetegségnél az első és legfontosabb tisztázni, hogy mitől léphet
fel a hiány. Meg kell szüntetni az okot, és utána természetes
forrásokból pótolni a hiányzó dolgot. A C-vitamin felszívódását
akadályozza a dohányzás, a pirines gyógyszerek, az
ammóniumklorid-tartalmú gyógyszerek, a kortizon, legtöbb antibiotikum, a
tartós magas láz és a stressz.
A C-vitaminhiány tünetei közé
tartozik az izomgyengeség, a fogínyvérzés, az ízületi gyulladás,
különböző vérömlenyek, illetve a vérszegénység.
„A táplálékban
lévő vitaminok nemcsak a főzés alatt, hanem a főzés utáni álláskor is
tovább pusztulnak. Pároláskor a vitamintartalom 50%-a vész kárba,
főzéskor 80-90%.” Dr. Oláh Andor
A C-vitamin
nagyon érzékeny a hőre. Kísérletet végeztek kelkáposztával. Ha nem esik
át hőkezelésen, 40,5 milligramm C-vitamin található 100 grammjában. Ha
egy órán keresztül hőkezelik, az eredeti 40,5 milligramm 14,8
milligrammra csökken, kétórai hőkezelés után pedig 1,6 milligrammra.
Vagyis ha valaki két órán keresztül hőkezelt káposztából akarja bevinni a
megfelelő C-vitamin adagot, akkor körülbelül harmincszor-negyvenszer
annyi adag főtt kelkáposztát kell elfogyasztania, mintha nyers
állapotban fogyasztaná.
A C-vitamin tabletta formában való szedése
mellékhatásokat okozhat: főleg hasmenést, különböző bőrbetegségeket és
kőképződést. A C-vitamint természetes formában pótoljuk a szervezet
számára!
cellulóz
A rostoknak két fő típusa van: a
vízben oldódó és vízben nem oldódó típus. A vízben oldódóak közé
tartozik például a pektin és a guargumi, a vízben nem oldódó rostok közé
tartozik például a lignin és a cellulóz. A vízben nem oldódó rostok
vizet szívnak magukba, ezzel segítik elő az aktívabb bélmozgást. A
rostok befolyásolják még a zsír- és a cukoranyagcserét is.
A legfőbb
cellulózforrások közé tartozik a teljes kiőrléső búzaliszt, a
búzakorpa, káposzta, a zöldborsó, a zöldbab, a brokkoli, illetve a
kelbimbó. A vízoldékony rostok megakadályozzák a fekélyképződést, és
megkötik a nehézfémeket. A pektin megköti az epesavakat, ezáltal
csökkenti a zsírok felszívódását, mérsékeli a koleszterinszintet.
A
vegyes étrend révén az emberek elszoktak a rostos ételek fogyasztásától.
Emiatt ha valaki elkezd rostosabban táplálkozni, puffadás, gázképződés,
akár hányinger is kialakulhat. Az egyik oka ennek, hogy a csecsemő
bélrendszerében van cellulózbontó enzim, ami a helytelen étrend hatására
eltőnik a szervezetből, így a felnőttek már nem rendelkeznek vele. Bár
az enzimtermelés nem indítható be újra, a rostos ételekhez fokozatosan
hozzá lehet szoktatni a szervezetet.
cédrus
A cédrusolaj
idegnyugtató hatású, gyulladásgátló és köptető. Főleg légúti- és húgyúti
betegségek esetén javasolt a fogyasztása. Külsőleg különböző
idegfájdalmak és bőrgyulladás fellépésekor alkalmazhatjuk hígítva
vivőolajjal (pl. mandulaolajjal). Használják a cédrusolajat kozmetikumok
készítésére férfiak számára, valamint párologtatják rovarok előzésére
vagy ruhásszekrény illatosítása céljából (a szú nem bántja a cédrusfát).
Lelki szinten a cédrusolaj enyhíti az idegességet és a
feszültséget, akár belsőleg használva, akár párologtatva. Olyanok
számára ajánlott, akik nehezen tudják elviselni a világ anyagias,
törtető oldalát. Azoknak, akik illúziókat, légvárakat építenek maguknak,
segít a kijózanodásban.
A cédrusolaj üzenete: „Szánjál időt az önvizsgálatra, az a legfontosabb, ami belül található.”
Forrás: Zöldújság
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!