A cikksorozat
célja az, hogy ábécé sorrendben végigvegye a testi-lelki betegségeket,
valamit a természetes gyógymódokat mutasson be.
Ernyősök gyógyhatásai
Az
ernyősök családja az ernyősvirágzatúak rendjén belül található. Csaknem
valamennyi tagja lágyszárú, és az északi féltekén honos. A családba
számos gyógy- és fűszernövény tartozik. Az ernyősök különlegessége, hogy
több olyan anyagot tartalmaznak, amelyek antikarcinogén (rákellenes)
hatásúak. Az ide tartozó növények pl. a sárgarépa, a zeller, a
paszternák és a petrezselyem. Ezek a növények hat olyan fontos
vegyületet is tartalmaznak, amelyek közreműködnek mind a daganatos
betegségek, mind a szívbetegségek megelőzésében és gyógyításában. Az
első ilyen a flavonoidok csoportja, melyek segítik megvédeni a
sejtmembránt, és inaktiválják azoknak a hormonoknak a működését, amelyek
amúgy a daganatot növelnék. Hasonló hatást fejtenek ki a fenolsavak is.
A következő ismertebb vegyületcsoport a karotinoidok, amelyek megvédik a
DNS-t a károsodástól, a kumarinok pedig a rákkeltő anyagok hatását
gátolják. A szívbetegségekkel kapcsolatban csak egyet említek, hogy az
ernyős virágzatúak sok antioxidáns hatású anyagot tartalmaznak, melyek
segítségével csökkenthető a szív és érrendszeri betegségek kockázata.
Természetesen a növények gyógyító hatásukat leginkább nyers állapotukban
tudják kifejteni. Az alábbiakban három ernyős kerül részletes
bemutatásra.
Petrezselyem A petrezselymet már az ókori rómaiak
is ismerték és előszeretettel fogyasztották. Nagyon tápláló növény, a
középkorban gyakran kapott helyet a böjti asztalokon. Rendszeresen
összekeverik a fehérrépával, ami egy ritkán fogyasztott, másik növény. A
téli fagyok után még édesebb és jobb ízű, mivel a benne lévő keményítő
egy része cukorrá alakul. Kiváló ételízesítő. Aki szeretne leszokni a
sóról, az készíthet belőle úgy nevezett zöldsót. Ehhez 9 rész szárított
petrezselymet összekeverünk 1 rész tengeri sóval, és ezt használjuk a
tömény só helyett. Ez a keverék működik szárított zellerrel és pirított
szezámmaggal is. A petrezselyemlevél rendkívül gazdag ásványi
anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban. A benne található anyagok
érzékenyek a hőkezelésre, ezért ha a gyógyító hatását szeretnénk
élvezni, akkor a petrezselyemlevelet nyersen fogyasszuk. Nagyon magas a
C-vitamin- és vastartalma, emellett a petrezselyemlevélben számos
antioxidáns anyagot találunk. Kimutatták, hogy fogyasztását követően
megnő azon enzimek aktivitása, melyek a sejtek saját antioxidáns
védelméért felelősek. Daganatellenes hatását a benne lévő karotinoidok,
flavonoidok és fitoösztro-gének révén éri el. Ez utóbbi anyagok a
prosztatadaganatoknál bizonyulnak leginkább gyógyítónak. Vízhajtó
hatású, főleg a teája, emiatt segíti az ödémák, vizenyők kiürülését, jót
tesz húgyúti panaszok kezelésében. Segít az öregek
vizelet-visszatartási problémáinál, felfázásból eredő
húgycsőgyulladásnál, vese- és hólyagkő esetén is. Enyhíti a fájdalmas
vizelést, emellett puffadásgátló, emésztésjavító hatású és erősíti a
mirigyrendszert. Omega 3 zsírsavakat is tartalmaz, melyek révén
csökkenti a vérrögök képződését, a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Frissen fogyasztva nagyon jól illatosítja a leheletet, tehát hagyma-
vagy fokhagymaevés után is ajánlott.
Sárgarépa A sárgarépát
már 5000 évvel ezelőtt is termesztették. Megtaláljuk az egyiptomiaknál, a
perzsáknál, a görögöknél és a rómaiaknál is. Azokban az időkben és
egészen a 18. századig létezett sárga, vörös, bíbor, fehér, fekete és
aranysárga változata. A sárgarépa narancsszínű változatát Hollandiában
nemesítették. A színt a benne lévő karotin adja, ami hasznos a szervezet
számára. Linné nevéhez köthető, hogy tisztázta a petrezselyemgyökér és a
sárgarépa különbségét. A sárgarépa féregűző hatású. Ez a probléma a
gyerekeknél gyakoribb. Ha kórosan fogy, pedig rendesen eszik, akkor
gyakran bélféreg állhat a háttérben. Egy féregűző keverék: a reszelt
répához citromlevet és ánizst vagy köményt adunk. A sárgarépa
javítja a látást, megelőzhető vele a farkasvakság, főleg magas A-vitamin
tartalma révén. Sok ß-karotin található benne, ami nagyon jót tesz
ízületi problémák esetén. Aki hajlamos hályogosodásra vagy már kialakult
hályogja van, azoknak érdemes rendszeresen répát fogyasztani. Az összes
esszenciális aminosavat tartalmazza és számos vitamint, nyomelemet és
ásványi anyagot, ezért kiváló tápanyagforrás. Mindezen pozitívumait
akkor élvezhetjük, ha nyersen fogyasztjuk. Immunerősítő hatása
rendszeres fogyasztás esetén érvényesül. Antioxidáns hatása is van,
aminek révén enyhíti a dohányzás káros következményeit, sőt a tüdőrák
kockázatát is csökkenti. A felmérések szerint a sárgarépát legalább
hetente kétszer fogyasztó nőknél ritkábban alakul ki a mellrák. A
sárgarépa az emésztőrendszerünk általános támogatója, mind székrekedés,
mind hasmenés esetén alkalmazható. Hasmenés ellen rizzsel keverve jobb,
mint a mesterséges rehidráló oldatok. A koleszterincsökkentésben is
szerepet játszik. Napi 20dkg nyers sárgarépa 3 hét alatt 11%-kal viszi
lejjebb a koleszterinszintet. Mindezeken túl a vércukorszintre is
jótékonyan hat. Zeller A zeller szintén ókori múltra tekint
vissza, hasonlóképpen a fent említettekhez. Főként gyógyászati célokra
használták. A rómaiak például zellerkoszorút készítettek a fejükre
másnaposság ellen. Az erős ízét igyekezték nemesítéssel és egyéb
módszerekkel csökkenteni, ezután terjedt el igazán, mint táplálék és
ételízesítő. Antioxidáns hatása kiemelkedő, magjának olaja pedig
gátolja a gyulladást elősegítő enzimek működését. Többféle daganat
kezelésében bizonyult hatékonynak. Lutein és béta-karotin tartalma miatt
a gyomor-, vékonybél- és vastagbélrákok megelőzésében használható. A
benne található fitoösztrogén pedig a nőgyógyászati daganatok
gyógyításában játszik szerepet. A zeller fogyasztása a cukorbetegség
szempontjából többszörösen is előnyös. Egyrészről regenerálja a
hasnyálmirigyet, másrészt a hajszálerek keringését javítja, így az
inzulin könnyebben juthat el a sejtekhez. A cukorbetegség szövődményeit
enyhíti, és csökkenti a szedendő gyógyszer és a beadandó inzulin
mennyiségét. Magas a vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag tartalma,
melyek a nyers fogyasztás esetén hasznosulnak igazán. Agyi
keringésjavító hatását is megfigyelték. Emiatt rendszeres fogyasztása
ajánlott azoknak, akik memóriazavarokkal küszködnek, szédüléses vagy
fülzúgásos panaszaik vannak. Az idegrendszert erősíti, van egy
természetes nyugtató hatása, ezért aki könnyen lesz ideges, feszült,
annak érdemes zellert fogyasztani. A magjából nyert illóolaj még erősebb
nyugtató hatású. A zeller mindemellett nagyon jó vértisztító,
mozgásszervi betegségeknél, reumánál, köszvénynél is hasznosítani lehet.
A petrezselyemhez hasonlóan vízhajtó, és a vesére nagyon jó hatással
van. Vesehomoknál érdemes zellert vagy zellerteát fogyasztani. A
fentieken túlmenően gyógyítja a húgyhólyaggyulladást és a húgyúti
fertőzéseket; csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást;
nagyszerűen enyhíti az ízületi fájdalmakat és végül, de nem utolsó
sorban a zellernek pozitív hatása van a férfiasságra.
Az
ernyősvirágzatúak közül más növények áldásos hatásait is élvezhetjük.
Számos fűszernövény tartozik ebbe a csoportba pl. az ánizs, a koriander,
a lestyán és a kapor. Az ánizs emésztésjavító, puffadáscsökkentő
hatású, a koriander pedig nyersen, a kész ételhez keverve gátolja az
erjedést.
A sárgarépa, a zeller és a petrezselyem úgynevezett
gyökérzöldségek. Az antro-pozófus orvoslás szerint a növények gyökerében
van a legtöbb életerő. A gyökérről azt kell tudni, hogy elsősorban
az agyra és az idegrendszerre hat, és éppen ezért a gondolatvilágot
befolyásolja. Gyógyászati szempontból tehát a fejjel és az
idegrendszerrel kapcsolatos problémák esetén gyökérzöldségeket vagy
gyökérteákat kell fogyasztani. A gyökér fejleszti és gyógyítja az
érzékszerveket, a látást, a hallást stb. Ha valaki makacs és akaratos,
akkor sok gyökérfélét kell neki adni, így a makacsság oldódik benne. A
nyers petrezselyem, a nyers sárgarépa és a nyers zeller rendszeres
fogyasztásával már sokat tehetünk a testi-lelki egészségünkért. Váradi Tibor
|
Kommentáld!