Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Önmagában az evés és az alapanyagok nem biztos, hogy problémát
jelentenek, legtöbb esetben a mód, ahogyan elkészítjük az ételeket
okozza az egészségtelen táplálkozást.
A szívnek, az optimális koleszterinszintnek kíválóak a telítetlen
zsírok, amelyeket megtalálunk az olíva-, repce-, mogyoró, szezámmag, és
szőlőmagolajakban.
Ám ezek jótékony hatása gyakran füstté válik, mert a magas hőmérséklet
tönkreteszi, így elvesztik az alapvető tápanyagokat és egészséges
tulajdonságaikat. Sőt gyakran szabad gyököket szabadítanak fel, amelyek
rákkeltő hatásúak lehetnek.
Ezért ha az olaj eléri a "füstölgési pontot", akkor jobb ha kidobjuk.
Íme néhány, a főzéshez hasznos tipp az egészséges olajokkal kapcsolatosan:
Extra szűz oliva olaj
Mivel érzékeny a magas hőmérsékletre, és elveszti tápértékét, jobb ha
nem főzünk vele. E helyett javasoljuk a szimpla vagy szűz oliva olajat,
amely ellenáll a magasabb hőmérsékleteknek.
Azt javasolják, hogy ezt az olajat gyorsan pirított zöldségek elkészítéséhez vagy lassú fokozaton való pörkölésnek használjuk.
Repce olaj
Figyelemre méltó olaj, mert egyike a legkisebb telítettségű
étolajaknak, a növényi olajak közül ez tartalmazza a legkevesebb zsírt.
Mivel gyakorlatilag íztelen, bármilyen étel elkészítéséhez
használhatjuk.
Legtöbb 204 fokra melegszik, ezért nagy a hőbírása. Ajánljuk sült burgonya vagy egyéb forró ételek elkészítéséhez.
Földimogyoró olaj
Maximális hőmérséklete 220 fok, ezért alkalma a magas hőmérsékleten
készülő ételekhez, amilyenek a Délkelet-Ázsiai konyha ételei.
A finomított fajták íztelenek, ezért ha szeretnénk a mogyoró ízét
érvényesíteni, csöpögtessünk tálaláskor pár csepp pörkölt földimogyoró
olajat az ételre.
Szezámolaj
Maximális hőmérséklete 225 fok körül van, kereskedelemben leginkább a
könnyű finomított olajat kaphatjuk. Van egy kis aromája, nem teljesen
íztelen. Ha erőteljesebben akarjuk érezni az ízét, használhatunk sötét
szezámolajat is.
Ennek az olajnak a maximális hőmérséklete kisebb, 175 fok. Kíváló az
ázsiai tészták, levesek (pl. miso) és egyéb ázsiai ételek
elkészítéséhez.
Szőlőmag olaj
Bár kicsit drágább, a semleges íze teszi ezt az olajat alkalmassá
minden étel elkészítésére. A viszonylag magas maximális hőmérséklet,
210 fok, lehetővé teszi a halak, zöldségek grillezését.
Nem utolsó sorban a szőlőmagolaj erősen telítetlen, zsírban szegény és magas az E vitamin tartalma.
|
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!