Kultúra: Ételrecept a múltból....

Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 250 fő
  • Képek - 421 db
  • Videók - 1214 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 25 db
  • Linkek - 368 db

Üdvözlettel,

Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 250 fő
  • Képek - 421 db
  • Videók - 1214 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 25 db
  • Linkek - 368 db

Üdvözlettel,

Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 250 fő
  • Képek - 421 db
  • Videók - 1214 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 25 db
  • Linkek - 368 db

Üdvözlettel,

Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 250 fő
  • Képek - 421 db
  • Videók - 1214 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 25 db
  • Linkek - 368 db

Üdvözlettel,

Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ételrecept a múltból....

13 éve | [Törölt felhasználó] | 6 hozzászólás

Tüttyölt ratyli

Hozzávalók:
Másfél kiló nyersratyli
egy jókora pese
2 csobolyó gönyézde (ha lehet pörögősi)
3 csipet cihánta
4 ölej csikmány
kb.5 zamecsli
1 suttyonyos petrecel
1 véka vatyek
Elkészítés:
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk a gönyézdével, míg csurmot nem
erszt, közben a vatyekot megdicsikicseljük. Szépen höllyén
megpicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek
kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot meg peccsentjük, a ratylit
pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó
vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyengetjük, mart
hamar odakaphat. Végül a suttyonyos petrecelt belebibározzuk a 4 ölej
csikmányba majd jól összegyöröszjézzük. Várunk amíg a széle be nem
tockosodik és rádurungoljuk a cihátát."

Címkék: nem besorolt

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Grünfelder Ida üzente 13 éve

Mártikám megint jót nevettem a leírástól.
Megint jó hangulatot csináltál nekem.
Értékelem a humorodat, amivel megnevetteted az embert.
Békés szép hétvégét kívánok szeretettel Ida

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Kedves Ida, Béla!
Tüttyölt ratyli recept ügyileg, egyenlőre be kell érnetek az alábbi cikkel:

Fenti - igencsak meghökkentő receptet - szegény megboldogult ükanyám hagyta rám, bár anno, amikor rám hagyta, még meg sem születtem.
Ezen mellékes tényt figyelembe se véve olybá vettem - mivel zsenge koromtól bőszen érdeklődöm a gasztronómia tudománya iránt -, hogy akár én is lehetek a tulajdonosa eme erősen felbecsülhetetlen értékű, s igen ritkaság számba menő ételleírásnak.
Nosza, rögtön magamévá is tettem, ami azzal kezdődött, hogy kiguvadt szemmel háromszor is elolvastam az elkészítendő étek nevét, címét, személyes adatait. TAJ-száma nem lévén, átböngésztem a hozzávalókat, úgyis a piacra készültem hirtelen felindulásból…
A TV-Paprikát kora reggel óta áhítatosan figyeltem, hogy mikor jön már a Bede Robi, megmondani nekem, hogy ˝Mit eszünk ma?˝
Azt sejtettem, hogy enni eszünk valamit, mert az ugye létfontosságú - energiapótlás, mi egyebek végett - csak fogalmam nem volt, hogy mit. Ja, meg hogy miből. (Jelzem, 29.-e volt.)
Ó, jött is a Robi, sármos fellépésével, imádni való mosolyával, s így hónap végén - mindennemű jövedelmek, nyugdíj, családi pótlék, gyerektartás, szociális segélyek és lakásfenntartási támogatás nullára merítése után - ajánlott is egy könnyed, bárki számára elkészíthető egyszerű kis snassz bélszínérmét extra szűz nápolyi olívaolajon csak épp megkapatva, szarvasgombával töltve, juharsziruppal nyakon öntve, desszertnek meg avokádós, karambolás salátát (ez utóbbiról halovány fogalmam nem volt, mi lehet, csak tippelni tudtam hogy valószínűleg közutak mentén terem, amikor szezonja van).
Nos hát ezért kotortam elő a ládafiából öreganyám rég porosodó receptjét, reménykedve, hogy azt olcsóbban ki lehet hozni. Pontosabban a semmiből, mert abban is nagy vagyok, ha muszáj.
Kezemben a receptet lobogtatva rohantam a vásárba, legelőször a ratyli-árushoz mentem, aki csillogó szemmel ölelt a kebelére, könnyeivel küszködve körbecsókolgatott, és azt szepegte, kilencvenegy éve nem vettek már tőle ratylit, itt rohad rá, már be is akarta zárni a bótot, de ne aggódjak, ez még a frissebbek közül való…
- Tüttyölve lesz? - rebegte, míg gondosan becsomagolta a ritka alapanyagot, s bólintásom nyomán örökre elérzékenyült.
Kár, mert így nem tudtam megkérdezni tőle, hogy pesét azt hol kapok?, így hát az ösztöneimre bíztam magam.
A pese-sátor arrébb volt vagy tíz méterrel, de vagyok én olyan talpraesett, hogy ha valamit keresek, azt meg is találom. Meg is lett.
A néni nem alélt el annyira, úgy látszik, ezt az izét gyakrabban veszik a népek, mert egy frappáns mozdulattal beleplattyantotta azt a jókora darabot egy kimustrált teskós zacskóba, majd rám bámult: - Vagy kevés lesz, aranyom?
- Ó! Dehogyis! - szabadkoztam mosolyogva - csak hárman leszünk rá, jut is, marad is, hehe.
Azért a biztonság kedvéért megnéztem ezt a jószágot közelebbről is, de nem mozgott, így hát megnyugodtam.
Nem is nagyon részletezem tovább, minek untassalak benneteket, a lényeg, hogy a három csipet cihátát rögtön megkaptam a fűszeresnél, bár nagyon nehéz volt meggyőznöm róla, hogy tényleg nem kell egy kiló, nem, nem befőzni lesz. Csak csipetet, csak csipetet! (Ki tudja, nem lesz-e ez is sok, még majd megmolyosodik nekem…)
A gönyézdére - ha véletlenül vesztek -, nagyon ügyeljetek ha arra jártok, mert tényleg csak a pöcörgosi a jó, a fószer rám akarta tukmálni a beremtásit, meg a vaharkázósit, de ne tévesszen meg benneteket, az csak silány utánzat mind. Úgy lehet, kínai, nem tudni. Ja, és csobolyót vigyetek, mert csak hozott edénybe méri a sóherje. Pedig van neki, a pad alatt láttam, csak biztos sajnálja, mert az alpakkából van.
Hááát… boldogan cipeltem haza a különleges zsákmányt, ráadásul annyira olcsón megúsztam, hogy kifutotta még egy dobozos Borsodira is, amit tényleg csak a habos oldala miatt vettem, meg legalább azt messziről is felismertem. Hiába no, főzőcskézés közben olyan jólesik legurítani e habzó nedűből, vidámmá is tesz, bár én ettől a recepttől már alapból vidám voltam.
És hogy mit kell tenni a továbbiakban? - látom kíváncsi, érdelődő tekinteteteket magam előtt - Pofonegyszerű! Csupán nagyon figyelmesen, lépésről lépésre követni kell a leírtakat, és hipp-hopp, már kész is!
Ám! De! Kedves kulináris élvezeteket előnyben részesítő, sütni-főzni szerető, ínyenc honfitársaim, még egyszer hangsúlyozom, hogy maga a recept NEM SAJÁT TALÁLMÁNYOM, tehát csak felelősségetek teljes tudatában, mindennemű külső behatás és kényszer nélkül próbáljátok ki! Amennyiben pedig nálatok beválik, akkor kérlek, jelezzetek nekem, mert én épp most terítek, és nem akarok lebőgni ezzel a cuccal. Szeretném azt mondani a nyálcsorgató éhes családomnak, hogy ugyan már. Ez egy sokak által kipróbált, jól bevált recept! És ujjal mutogathatom majd a monitort, hogy látjátok? Ő is, meg ő is megcsinálta, hurrá! (Legfeljebb majd azt nyalogatják, ha mégis vacak lett.)
Utóirat: gyomorrontásról, elzöldült arcokról, hányingerről, mentőkről ne írjatok, mert képesek, és azt is elolvassák! Még a végén meg se kóstolják!
- - - és akkor MIT ESZÜNK MA?! - - -

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

"Könnyen elkészíthető ismert receptektől az ínyencségekig itt mindent megtalálsz. Receptek kezdőknek és haladóknak egyaránt." Nos erről az oldalról másoltam, biztos nagyon finom lehet, de hol szerzem be a hozzávalókat? Kivéve a kannás bort, azt ajánlja mellé, na az egyszerű lesz!
Még nem adtam fel!!!

Válasz

Nagypál Béla üzente 13 éve

Mártika!
Légyszíves keríts egy szótárt.Ez igen kíváncsivá tett.Talán el lehet készíteni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Szia Ida!

Na, mikor ráleltem, én is könnyekre fakadtam a nevetéstől!
De, megpróbálom a fordítását megkeresni.

Válasz

Grünfelder Ida üzente 13 éve

Talán ez az étel nem hizlal. Vagy még is?
Nagyon jót mulattam rajta.
Mártikám, hogy Te miket találsz.
Köszönöm. Szép napot kívánok Ida

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu