Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Film - és Zenekedvelők Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, feltölthetsz, blogolhatsz, zenét hallgathatsz, filmet nézhetsz.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Film - és Zenekedvelők Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Gyümölcsök, zöldségek, magvak gyógyhatásai
ALMA
• Az almakúra köszvény, elhájasodás, a vese és húgycső betegségeinél
igen ajánlható. Egy ilyen almakúránál naponta bizonyos mennyiségű
(50-150 deka) almát fogyasztunk el. Rozskenyeret, kétszersültet ehetünk
hozzá.
• Az almalé frissen üdítõ, kiválasztást fokozó, láz,
gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavarok
esetében segít. Ha az almalé gyomornyomást, vagy hasmenést okozna, úgy
azonnal abba kell hagyni a kúrát.
• Az almamustot izületi
gyulladásos megbetegedéseknél már õseink is használták. Hasonló hatását
figyelték meg a házi készítésû almabornak, mely azonkívül menstruációt
elõmozdító és gilisztaûzõ szer is.
• Ne dobja el az esetleg
keletkezõ almahéjat! Megszárítva teát fõzhetünk belõle. Tápláló, jó
idegnyugtató, adhatjuk dadogós gyereknek, erõsít legyengülésnél, és az
elhájasodásra hajlamosaknál mindennapi ital lehet.
Kínai orvosok
századokon keresztül a fa kérgét cukorbaj gyógyítására használták. A
nyers almát székrekedés ellen, a sült, vagy párolt almát hõemelkedésre,
az almabort lázas betegnek ajánlották. Az almafa levelei is
tartalmaznak egy antibiotikumot (floretin). Ha megvágjuk magunkat a
gyümölcsösben, tépjünk néhány almalevelet, és nyomjuk rá a sebre addig,
míg lemossuk és bekötjük. Az este héjastól lereszelt és elfogyasztottt
alma a bélben a nap folyamán felhalmozódott minden méreganyagot megköt.
Az almasavó étvágyat gerjeszt, a lepedékes nyelvet tisztítja, a hurutos
köhögést enyhíti. Napi adagja 1-2 evõkanálnyi. Almasavó receptje a
gyógyrecepteknél található.
Almalé kúra alkalmával füstölt, erõsen fûszerezett, pácolt ételeket, alkoholt ne fogyasszunk.
Gyógyászati
szempontból különösen értékes része a magja. Magjából készült vizes
kivonatnak bevonó, lágyító, nyugtató hatása van, ezért
gyomornyálkahártya- és toroknyálkahártya gyulladásnál, köhögésnél és
hülésbõl származó betegségeknél használjuk. Népi gyógymódként
szemgyulladásnál, repedezett bõrre, kisebesedett szájnál, égési sebre,
aranyércsomónál is alkalmazzák. Ajánlható bélgyulladásra is.
„ a
birsalma csak akkor szorít, mikor az ember éhgyomorra eszi; evés után
ha valaki sülve eszi, hasát indítja; szorulás ellen ajánlatos.”
A
friss cseresznyelé erõteljesen lúgosító hatású, ezért hatásosan
gyógyítja a köszvényt, és az izületi gyulladást. Alkalmas továbbá
prosztatapanaszok megszüntetésére.
• Ne dobjuk el a cseresznye és a meggy szárát! Szárítsuk meg, jó szolgálatot tesz.
A gyümölcsök terméskocsánya káliumsókat, nyálkaoldó anyagot,
szívműködést serkentő anya-got tartalmaz. Főleg vesekőbetegségben,
húgyhólyaghurutban, vesemedence gyulladásban javasolt.
Készíthetünk belőle vizelethajtó teát: 10 gramm szárított
gyümölcsszárat 1 liter vízzel 10 percig főzünk. 20 perc múlva
leszűrjük, és ezt a mennyiséget a nap folyamán fogyasztjuk el. Reggel
éhgyomorra 3-4 decit, a többit napközben.
A cseresznye- és
meggyszártea teljesen ártalmatlan, hónapokig használható megszakítás
nélkül, élelmezési teának is. A meggyszárteának ezenkívül elzsírosodást
gátló hatása is van.
„ A cseresznyefának fekete gyümölcse
vértisztító, hastisztító, vesekövet rontó hatással bír. Az aszalt
cseresznye hasszorulást idéz elõ. Hasmenés ellen ajánlatos. A fekete
cseresznye levét mellbetegeknek ajánlhatjuk. (TBC?) A cseresznyefából
kiforrott enyv, vagy macskaméz borban fõzve hurutot gyógyít.
Egyáltalában vesekõ és epekõ ellen sikerrel használható.”
Természetes fájdalomcsillapító anyag található benne. Ezek az anyagok
szerves szalicilátok, amelyeket a fájdalomcsillapító gyógyszerekben is
felhasználnak. Hatásosan tisztítja a vért, az izmokat és más
szöveteket. Enyhén vízhajtó tulajdonságú, rákellenes, virusölő.
Jó izületi gyulladásokra, kelésre rakhatjuk. Leveleiből élvezeti tea készíthető.
* Vigyázat! Csak teljesen megszárított levelekből főzzünk teát. A
fonnyadt levelekben mérgező anyagok vannak, amelyek a száradás végére
lebomlanak.
Vírusölõ, érvédõ hatású. Sok vasat tartalmaz. Összehúzó, és erjedést gátló hatású. Adhatjuk bélgyulladásnál, hányásnál, gyomorgörcs, hólyagelernyedés, hólyaghurut, vízkór esetén. Levele a cukorbaj gyógyszere. Levelébõl készült tea láz- és vérnyomáscsökkentõ.
A
nyers gyümölcs vértisztító, vértolulást oszlató, ezért
érelmeszesedésnél igen elõnyösen alkalmazható. Kitûnõ vesetisztító,
javítja a vérkeringést és a szívmûködést. Jó kezdõdõ májbajokra,
fájdalmakat szüntetni és megelõzni képes. A nyári vértisztító kúrák
elengedhetetlen része, nõknek a változó korban nélkülözhetetlen. A
fõzött paradicsomlé savanyítja a vért, ásványi anyagokat von ki a
szövetekbõl, a fogakból, a csontokból! Ezzel ellentétben a nyers, érett
paradicsom enyhén lúgosító hatású. Fõleg kálciumot juttat a szervezetbe.
Nyersen kipréselt levét fogyókúrára használják. Kelésre, gyulladásra egy paradicsomszeletet helyezzünk.
* Vigyázat! Szolanin tartalma miatt nem mindenki tudja nyersen
megemészteni, ezért ők vágják szeletekre, sózzák meg, a képződő nedvet
öntsék le, és veszély nélkül megehetik.
A gyomorfekélyt megelőzi és gyógyítja. Koleszterinszintet csökkenti.
Rákellenes, leve baktérium- és orsóféregölő. Emésztést javító, apró magja bélizgató, bélmozgást előidéző hatású.
Régi háziszer a főzete köhögés és tüdőbaj ellen, tejben főzve foghúsdaganat érlelésére ajánlják.
Tisztítja és tonizálja az egész emésztőrendszert. Erősíti a
hajszálerek falát és szabályozza át-eresztőképességüket. A szív és a
tüdő működésére egyaránt kedvező hatással van a friss narancslé. A
túlságosan savas kémhatású vért alkalizálja a rendszeresen, de
mértékkel fogyasztott narancslé.
A gyümölcshéj gyomorerősítő
hatású, görcscsillapító és idegerősítő. Héja álmatlanság elleni és
idegnyugtató teák egyik értékes alkotórésze. Petefészek- és
méhgyulladás hatásos gyógyszere.
*Vigyázat! A citrusféléket penészedés ellen E-230 bifenillel kezelik. Csak kis mennyiségben fogyasztható veszély nélkül.
Gyümölcse reggel éhgyomorra elfogyasztva emésztést serkentő, sőt egy
rendszeres narancs-kúra teljes gyógyulást is hozhat. Félórával az
étkezés előtt elfogyasztott narancs a gyomornedve-ket kiválasztó
mirigyek serkentésére szolgál. Sok C-vitamint tartalmaz. Gyenge csontú
gyermekeket szokták naranccsal ledörzsölni.
A narancsolaj jó bőrápolószer.
Jó a szívre és az erekre, vérkoleszterinszintet csökkent, baktérium-, vírus- és gombaölő, csökkenti a daganatrizikót.
A citrom az egyik legértékesebb és legsokoldalúbb gyümölcs. Bár
magas citromsav- és C-vitamin tartalmának köszönhetően erőteljesen
tisztító hatású ital, tanácsos a citromlevet vízzel hígítva és csak
mértékkel fogyasztani. Az a megfelelő hígítási arány, ha fél citrom
levét két-három deci vízbe csavarjuk. Adhatunk hozzá mézet is. Ha 2-3
naponként fogyasztunk el ennyi citromlevet, az ele-gendő szervezetünk
egyensúlyban tartásához. Reggeli előtt fogyasztva a citromlé hatásosan
és kíméletes módon tisztítja a gyomrot és a vékonybelet.
A citromlének sok gyakorlati haszna van.
• A torokfájás csillapítására jó módszer, ha kétóránként hígítatlan
citromlevet permetezünk a fájdalmas területre. A lé baktériumölő
tulajdonságának köszönhetően már néhány órán belül enyhíti a fájdalmat.
• Ha érezzük a nátha közeledtét, tanácsos a nap folyamán elfogyasztani több pohár vízzel hígított citromlevet.
• Vérzéscsillapításra úgy használjuk, hogy először megmossuk a sérült bőrfelületet, majd citromos vízzel kezeljük.
• A citromlé mindezeken kívül hatásos antioxidáns. Ha más gyümölcs- és
zöldséglevekbe vagy gyümölcssalátákhoz adjuk, azok elszíneződését
megakadályozza, és tartósítja azokat.
• Saláta önteteknél,
levesekbe savanyításnál használjuk, héja igen ízletes süteményekbe.
Héjában található citromolaj baktériumölő, élénkítő, lázcsillapító,
szív- és érfalerősítő, vérnyomásszabályozó, vérképző,
gyomorsavcsökkentő, hasnyálmirigy-szabályozó, méreg-telenítő.
Vigyázat! A citrusfélék héját penészedés ellen E-230 bifenillel kezelik. Csak kis mennyiségben fogyasztható veszély nélkül.
• Szúnyogcsípés ellen dörzsöljük be bőrünket citromhéjjal, vagy
testápolóba kevert citromolajjal. Kellemes illatú, a szúnyogok pedig
utálkozva átpártolnak a szomszédunkhoz.
Tumornövekedést gátolja, fõleg tüdõrák ellen jó.
A kínaiak már
5000 évvel ezelõtt ismerték a sárgabarackot, és rendszeresen
fogyasztották is, mivel úgy gondolták, hogy hosszú életet biztosít. A
francia népi gyógyászat még ma is öregedés elleni szerként ajánlja.
Hatásai közül kiemelendõ az emésztõrendszer szabályozása, és a
bõrgyulladásra, valamint az általános levertségre gyakorolt hatása.
A gyümölcs leve tisztítja a beleket, serkenti a vastagbél perisztaltikáját.
Elmúlik tõle a várandós kismamák reggeli hányingere és csökkenti a várandóság más kellemetlen kísérõjelenségét is.
Enyhe hashajtó és vizelethajtó hatású. Jó a fogszuvasodás ellen.
Körtediéta: A hét két napján együnk meg másfél - két kiló friss, érett
körtét. Ezen kívül mást ne fogyasszunk. Elsõsorban az idõsebb,
különösen a klímax idõszakában lévõ emberek magas vérnyomásának
kezelésére ajánlott.
A népi gyógyászatban a körtét a sebek gyógyulásának elõsegítése és lázcsillapító hatása miatt értékelik nagyra.
Benzoesav- és kínasavtartalmának köszönhetõen hatásos hashajtó.
A gyümölcs lábadozó betegeknek ajánlott energiadús táplálék. A
magokból finom étolajat préselnek, amit bedörzsölõszerekben is
használnak. Gyümölcsét nyersen fogyasztják, vagy szõlõlevet, bort
állítanak elõ belõle. A mértékletesen fogyasztott bor élénkítõ,
emésztésjavító hatású. A permetezetlen szõlõlevél enyhe hashajtó
hatású. Könnyû szülést igér, ha a szõlõ leveleit borban megfõzve az
asszony ebbõl iszogat.
A hajtás nedve felfrissíti a szemet.
Tavasszal, a szõlõnedv megindulásakor, a venyigék metszésekor
gyûjtötték az úgynevezett „semmivizet”, amit szemgyulladásokra,
könnyezésre, véraláfutásos szemre használtak.
Csonthéjas magvaink nagyon értékes telítetlen növényi olajokat és fehérjéket tartalmaznak.
* A dióbél jó vérszegénységre és sápadtságra.
* A diólevélből készült teának vértisztító, emésztést előmozdító,
féreghajtó hatása van. 10-20 gram diólevelet főzzünk meg fél liter
vízben. A szüredéket reggel, kávé helyett mézzel édesítve fogyasszuk.
* Fürdő, lemosás és borogatás ajánlható rosszindulatú daganatnál, bőrkiütésnél, szem-gyulladásnál, valamint reumánál.
* A dióbél epe- és vesekőoldó hatású. Ehhez 20 deka dióbelet forró
olajban ropogósra sütünk, porrátörve, naponta kétszerre reggeli előtt
és vacsora után fogyasztva jó a kövekre, a kiválasztó rendszerre, korai
magömlésre. (Kínai gyógyrecept)
A még éretlen, lágy héjú termés fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét. (Zölddió )
A leveleket akkor szedhetjük meg, amikor a termések kb. fele
nagyságukat elérték. A levelek teája bélhurut, magas vérnyomás és
bélférgesség ellen jó. A levelek forrázatát külsõleg bõrkiütések,
kelések, szemgyulladás és hályogképzõdés ellen borogatóként,
aranyérbántalmakban ülõfürdõként, torokgyulladás ellen gargalizálóként
használják. A szétmorzsolt levél bõrkiütések gyógyítására és
rovarûzõnek alkalmas. A dióbelet összetörve, hagymával, mézzel
elkeverve borogatószer ütéstõl, rúgástól, veréstõl eredõ duzzanatokra.
A diótermés külsõ húsos burkát, a diókopáncsot diószüretkor össze kell
gyûjteni, napon megszárítani. Csak az egészséges héjak a megfelelõek.
Fõzetük belsõleg izzadás, gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság
ellen jó.
Ekcámás bõrt naponta 2-3-szor a friss zöld diókopánccsal ajánlják bedörzsölni.
A dió megtört termésének belsõ rekeszei is gyógyhatásúak. A
megszárított rekeszekbõl 1 liter vízben 5-7 csipetet fõzünk fel,
naponta 3-szor 2 dl-t fogyasztunk magas vérnyomás, érszûkület ellen.
Sõt, a dióhéj is hasznosítható. Öt-hat dióhéjat apróra törjünk össze
(kis zsákba téve) 1 liter vízben 6-7 percig fõzzük. Megfázás esetén víz
helyett ezt igyuk.
A cserje kifejlett, ép leveleit szedjük. Megszárítva teája izzasztó, vizelethajtó, bélhurutut megszüntetõ hatású. Külsõleg toroköblítõnek, aranyeres bántalmak ellen ülõfürdõnek, bõrkiütések ellen borogatóul háziszer. A mogyoróból nátha elleni ital készíthetõ. Ld. Mogyoróbor
A gyümölcs jó vérszegénység ellen, Kínában vese- és hólyagbántalmak ellen adják. A levelek az év bármely szakában gyûjthetõk, a gyümölcs nyáron érik. A szárított levelek teája enyhíti a menstruációs fájdalmakat, nyugtatja a méhet, csökkenti a vetélés kockázatát, jó a terhességi hányinger ellen. Cukorbaj, vese- és hólyagbántalmak elleni, valamint izzasztó teakeverékek alkotórésze. Jó ízû élvezeti tea. Hasmenés és terhességi hányiger enyhítésére 1-2 teáskanál szárított málnaszemet áztassunk 10-15 percig egy csésze forró vízben. Tinktúrát is készíthetünk. Ugyanez lehet a hatása a nyersen eltett málnaszörpnek is. Levelei és gyökerei tannint tartalmaznak, mely bizonyos rákos betegségeket gyógyít, összehúzó hatású, így hasmenés ellen is jó.
A levelek összehúzó, frissítõ, vérnyomáscsökkentõ, vizelethajtó teáját hasmenés, meghûlés, rekedtség, izületi bántalmak ellen is isszák. A bogyók forrázata torokgyulladás, magas vérnyomás kezelésére jó, emellett erõsíti a hajszálerek falát. A friss bogyókból szörpöt készítenek, sok C-, B-vitamint, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz. Megszárítva vesebaj elleni teát készíthetünk belõle. A gyümölcshúst gamma-linolénsav-tartalma miatt arcpakolásba is teszik. Festékanyaga antibakteriális hatású.
A piros és a fehér ribiszke gyümölcssavtartalma a bogyós gyümölcsök közül a legnagyobb. E tulaj-donságuknál fogva hashajtó hatásúak. Ugyanakkor a ribiszke pektinjei révén megköti a bélben lévõ méreganyagokat, és ily módon hatástalanítja azokat. A gyümölcsöknek olyan magas a pektintartalma, hogy a lekvárja zselésedik adalék nélkül is. Az apró magvak duzzadóképességük miatt hatásukban a lenmaghoz hasonlítanak.
Az ókori görögök köszvény gyógyítására használták a földiszedret. A
kínaiak az éretlen gyümölcsöt veseproblémák, vizeletcsöpögés és
impotencia kezelésére ajánlották. A rómaiak a levelét rágcsálták
fogínyvérzés esetén, és forró fõzetet ittak hasmenésre. Az arab orvosok
gyümölcsét nemivágy-serkentõnek tekintették. A középkorban leveleit az
égett, vagy horzsolt bõr megnyugtatására alkalmazták. A bogyók
A-provitamint, C-vitamint, ásványi anyagokat, nyomelemeket,
illóolajokat és nyálkás anyagokat tartalmaznak. A bogyók vizelethajtó
és erõsítõ hatásúak.
A levelek csersavban és illóolajokban
gazdagok. Hatékony nyálkahártya gyulladás és bélgyulladások,
vakbélgyulladás esetén, hasmenés ellen, izzasztóul, vizelethajtóul
fogyasztják, cukorbaj elleni keverékbe tehetõ. Kellemes élvezeti teának
is. Leveleit influenza, légzõszervi hurutok. láz és bõrkiütés ellen
ajánlják. Sebek, aranyér esetén borogatásként, lemosóként
alkalmazhatjuk.
Bogyóiból szörpöt, dzsemet készítsünk, leveleit szárítsuk meg.
Levelének vizelethajtó, köptetõ, vérnyomáscsökkentõ hatása van.
Kivonatuk csökkenti a vércu-korszintet és egyes vizsgálatok szerint
gátolja a tumorképzõdést. Ecetben fõzött leveleit égési sebekre rakják.
A gyümölcs nedve enyhíti a torokgyulladást, a köhögést.
Leveleit szárítsuk meg, a gyümölcsbõl szirupot fõzzünk.
Tibeti származású évelõ növény. A rebarbara salaktalanít, tisztítja a vért, ezért tavaszi kúrákhoz nagyon ajánlható. Általános erõsítõ hatása van, fokozza az epetermelést, amellett vérképzõ hatású. Levélnyelét zöldségként és gyümölcsként használják. Tél közepétõl nyár közepéig frissen, szószok, piték, befõtt készítésére alkalmas. Levele mérgezõ, csak levélnyelét fogyasszuk! Leveléből öko-levéltetű-írtót készíthetünk.
Gazdag fehérjékben, B-vitaminokban, káliumban, kalciumban,
magnéziumban, foszforban és kénben. Mindez nagymértékben hozzájárul a
bőr, a haj, a körmök állapotának és az egész szervezet anyagcseréjének
javításához. Csökkenti a káros koleszterin szintet.
A zöldbablé
különösen ajánlható a cukorbajban szenvedőknek, mivel sok olyan fontos
alkotórészt tartalmaz, amely feltétlenül szükséges a hasnyálmirigy
számára az inzulintermeléshez.
Ne dobjuk el a száraz fehérbab héját! Régóta használják hólyag- és vesebajnál, reumatikus és köszvényes bántalmaknál.
Újabban a cukorbetegek teája, mert vércukor- és acetoncsökkentő hatását
találták. Egy csésze babhéjtea 3-5 inzulinegységet pótol. A kínaiak a
cukorbetegek ételébe (leves, mártás, főzelék) belefőzik a babhéjat, így
az étkezés során veszik magukhoz a hatóanyagot.
Cukorbaj elleni
tea: babhéj, lenmag, áfonyalevél egyenlő részben. 1 liter vízzel 6
evőkanálnyit a keverékből 3 órán át főzik. Minden főétkezés előtt egy
csészényit fogyasztanak el.
A bokorbab zöld és sárga hüvelyei enyhe
vízhajtó és nedvtisztító hatású anyagot tartalmaznak, valamint
glukokinin-tartalma miatt erõsíti a cukorhormon, az inzulin hatását is.
Ahhoz, hogy a gluko-kininek ki tudják fejteni hatásukat, az inzulinnak
jelen kell lennie a szervezetben. Ez lehet a szervezetben jelenlévõ, a
Langernhans-sejtek által felépített, vagy külsõ forrásból injekcióval a
testbe juttatott inzulin is. Az inzulin hiányát a glukokinin nem tudja
pótolni.
A fehér színû bab - miután a száraz babot kicsépelték
belõle - egészséges üres hüvelyeit rakjuk el. Teája vércukorcsökkentõ,
vérnyomáscsökkentõ, szívmûködést serkentõ, vese- és hólyagbántalmak
esetén alkalmazott vizelethajtó hatású. A fehér babot megdarálva
gyulladásokra, kelések érlelésére borogatóul használhatjuk.
Ez a közkedvelt hüvelyes növény növényi fogamzásgátló szer, amely a
„fogamzásgátló tabletta” hatásához hasonló anyagot tartalmaz. Tibetben
és India egyes területein állítólag csak azért tudott 200 éven
keresztül állandó maradni a népesség száma, mert a nõk ezeken a
vidékeken rendkívül sok borsót esznek, és ebbõl adódóan nem olyan
termékenyek, mint a más vidékeken élõ nõk. A népi gyógyászat a borsó
fogyasztását — a zabhoz hasonlóan — komoly betegségek után általános
erõsítõ szerként ajánlja.
Rákmegelőző, vakbélgyulladást megelőző, koleszterinszint csökkentő.
A népi gyógyászat a zellernek minden fajtáját szívesen és gyakran használja. Fõ alkalmazási területei: általános erõsítés, reumatikus megbetegedések, köszvény, de segíti a nyálkahártya betegségek, a légcsõhurut, a húgyhólyaggyulladás és a bélgyulladások gyógyulását is. A zellert hosszú idõ óta potencianövelõ szerként is használják.
Minden salátaféle tactucarium hatóanyagot tartalmaz. A növények nyugtató és fájdalomcsillapító hatásúak, valamint jól alkalmazhatók álmatlanság ellen. A népi gyógyászat a fejes saláta főzetét pattanásos bőr lemosására és tisztítására is ajánlja.
Egyike legõsibb gyógynövényeinknek. Használták az õsi Indiában, Kínában, Egyiptomban, Arábiában.
Egyiptomban például 8 kilogram fokhagymáért egy férfi rabszolgát
lehetett kapni. A Cheops piramis építésénél a fokhagyma-fejadag
elmaradása miatt sztrájkoltak. Már Hippokratész adta fertõzések,
bélbetegségek, asztma, fekélyek, epilepszia, kiütések ellen.
Régen
mézbe mártott fokhagymát rágtak vitalitásuk megõrzése érdekében.
Érdemes különben kipróbálni, nagyon finom a mézben elkevert zúzott
fokhagyma pirítós kenyérrel.
A régi orosz hadseregben orosz
penicillinnek nevezték. Természetes antibiotikum, megöli a betegség
okozóit, gátolja növekedésüket, megerõsíti a test védekezõ rendszerét.
* Náthánál apróra vágott fokhagymát kell belélegezni.
* Bélférgek ellen adjunk fokhagymás beöntést.
* Depresszió, gyomor- és bélproblémák megszüntetésére fokhagymapálinkát adtak.
* Adenosin tartalma megakadályozza a vérlemezek felgyülemlését, ezáltal a trombózis kialakulását.
* Jó a csontritkulás megelőzésére.
* A cystein hatóanyag méregtelenítő hatású, közvetlenül hat a májra, regenerálja azt.
* A vérnyomást szabályozza. Tartós fogyasztása esetén az alacsony és a magas vérnyomás egyaránt ideálissá válik.
* A magas vérzsírtartalmat csökkenti, e tulajdonsága miatt a trombózist, érelmeszesedést, infark-tust megelőzhetjük.
* Szeléntartalma a korai szakaszban lévő rákot gyógyítja, de allergia,
izületi betegség, reuma, radioaktív sugárzás hatásának csökkentésére is
jelentős hatású.
* Jódtartalma miatt pajzsmirigybetegségre jó.
Lázcsillapítónak keverjünk össze fél liter kefirt fél liter vízzel, 2-4
gerezd zúzott fokhagymával, kevés sóval. Tisztít, fertőtlenít, hűsít.
Forró nyáron ízletes ital. (szíriai népi recept)
Vesebajoknál,
vesekövek esetén a fokhagymagerezdeket apróra vágva fehér borban főzik,
a fokhagymadarabokat éhgyomorra reggel kevés borban veszik be.
Gyomorpanaszok, emésztési zavarok esetén vodkába áztassunk 1 rész
fokhagymát 2 rész alkoholt 2 hétig. 1-1 kiskanállal vegyünk be.
Elhízás és alacsony vérnyomás esetén, de fiatalító szerként is hatásos
a fokhagymás citromlé fogyasztása. Összevágott gerezdeket hígítatlan
citromlébe teszünk, 1 napi áztatás után napi 1 teáskanálnyit 1 pohár
meleg vízben feloldva fogyasztunk.
Idegfeszültség esetén, agyi érgörcsnél 1 pohár forró tejben 1 gerezd zúzott fokhagymát fo-gyasszunk.
Fülfájásnál 1 csepp fokhagymalevet cseppentünk a fülbe, bedugjuk gézcsíkkal.
Meghűlésnél talpat, tenyeret, és a mellkast bedörzsöljük nyers fokhagymával.
Izületi fájdalomnál kenőcsöt készíthetünk, 2-3 gerezd fokhagymát
zsírban elkeverünk, vagy bedörzsölőt készítünk, almaecetbe áztatunk
zúzott fokhagymát.
A földből felszedés után a fokhagyma hatóanyagai
a tárolás során bomlanak. Ezt a veszteséget csökkenthetjük, ha a
frissen felszedett fokhagymát ecetbe, szójamártásba, vagy mézbe
tesszük.
*Gondot okozhat a fokhagyma "illata". Nos, ezen
javíthatunk, ha tejben, vagy joghurtban fo-gyasztjuk a fokhagymát, vagy
ha petrezselyemzöldet, erős aromájú fűszert - kakukkfüvet, köményt,
borókát - rágcsálunk.
A fokhagymához hasonlóan baktérium- és vírusölő, sebekre is használják, jó vértisztító.
A hagymák minden fajtája jó, a snidling, póréhagyma, lilahagyma, zöldhagyma.
Magas C-vitamin és fluortartalma van. Vércukor csökkentõ, bélféregûzõ,
vizelethajtó. Szoptató anyukák tejébe is átmegy a hatóanyaga.
A
háborúban penicillin hiányában a vöröshagymát használták sebek
fertõtlenítésére, valamint repeszdarabok eltávolítására. Napjainkban
kelésekre tehetünk egy szelet vöröshagymát, a szálkákat is kihúzza.
Asztmás beteg 3 hétig igyon hagymateát, ha a mája, epéje rendben van.
Két közepes fej vöröshagymát cukorral karamellizálunk, 1 liter vízzel
felfõzünk. Lehûlve kortyonként iszogatjuk. Légúti gyulladásoknál is
hatásos.
Nyers vöröshagymával inhalálni is lehet.
A növény fõzete vesekõ okozta fájdalmaknál és vizelési nehézségnél népi gyógyszer.
A népgyógyászatban gennyesedõ köszvényes, reumatikus daganatokra,
derékfájásra az összevagdalt póréhagymát tejjel megfõzik. A
megsûrûsödött, pépes anyaggal kötést alkalmaznak a fájdalmas testrészre.
Fehér gumója péppé zúzva alkalmazható mellgyulladásra, 6 órán át felhelyezve. A tejelválasztást nem csökkenti.
A káposztafélék vértisztító, tüdõrák megelõzõ hatásúak. A régi
görögök azt tartották a káposztáról, hogy megfiatalítja az embert.
Hatékony a nyombélfekély ellen, ugyanis fekélygyógyító U-vitamin van
benne. A káposztalé kéntartalmát a bélbaktériumok elgázosítják, ami
enyhe bélgörcsöket és gázképzõdést okozhat.
A rómaiak hat
évszázadon át szinte univerzális szerként használták, belsõ- és külsõ
tisztítóként, borogatásként, sebek kezelésére.
* fogfájásra borogatásként,
* sebeknél, tályognál borogatásként,
* inhüvelygyulladásnál, légúti gyulladásnál is külsőleg,
* gyomorfekélynél belsőleg,
* köszvénynél savanyítva használjuk.
Borogatással megszüntethetők arc- és fogfájdalmak, sőt reumás fájdalmak, zsigerek betegségei, még a daganatok is.
A fejeskáposzta legzöldebb, legvastagabb, szabad külső levelei a
leghatásosabbak. Meg kell mosni a leveleket. Ha széles
káposztaborogatást készítünk - például hasra, mellkasra - a le-veleket
egyben hagyjuk. A kiálló, vastag szárat vágjuk ki, üvegpalackkal
sodorjuk meg, ezzel az erős, vastag erezetet összezúzzuk. Kézmeleg
vízben kissé megmelegítjük, több levelet egymásra rétegzünk, és
rögzítjük a testrészen.
Kisebb testfelületek kezelésénél csíkokra
vágjuk a káposztaleveleket. Sebeknél, tályognál a csíkokat
tetőcserépszerűen használjuk, hogy a váladék ki tudjon folyni közüle. A
borogatást reggel, este cseréljük.
Nagyon hatásos például
csípőizületi gyulladásnál, inhüvelygyulladásnál, légúti, mandula-,
torokgyulladásnál. Használják vasalóval felforrósítva is.
Inhüvely-gyulladásnál lereszelve, megmelegítve, kesztyűbe töltve húzzuk
a kezünkre.
Gyomorfekélynél, gyomorvérzésnél káposztaturmixot
készítünk. Lereszeljük a káposztát, kevés vízzel elturmixoljuk,
leszűrjük, a léből naponta 1 liternyit fogyasztunk. A fokozott
gázképződést köménymaggal közömbösíthetjük.
A savanyított káposztát köszvénynél használjuk, kúra formájában.
Ekcémára, tüdőpanaszokra, asztmára jó.
Természetes vízhajtó, daganatgátló hatású.
A nyers és lehetőleg rózsaszín krumpli leve krónikus savtúltengés gyógyszere.
A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta csak 1
deci fogyasztandó két hétig. Vigyázat! a krumpli nem lehet zöld és
csírás.
Hajában főtt és sült krumpli emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel.
Külsőleg is használható az alábbi bajokra: A nyers krumplireszelék
gennyes sebre, bőrbajokra, kötőhártya gyulladásra, reumára nagyon
sikeres.
Légúti gyulladásnál főtt krumplit kössünk forrón a
nyakunkra, hanyatt fekve, betakarózva, vastag sállal a nyakunk körül
izzadjunk 2 óra hosszat.
Tüdő-, vesegyulladás, hasgörcs esetében, valamint lábszárfekélyre és gennyes sebekre krumplikásából meleg borogatást raknak.
A friss sárgarépalé serkenti az emésztést, és enyhén vizelethajtó
hatású. A legfontosabb egészségügyi hatása azonban a máj tisztítása és
tonizálása. Rendszeres fogyasztása elõsegíti a pangó epe és a
fölösleges zsírok kiürülését, Csökkenti a koleszterin szintet.
Gyomorfájásra, gyomorhurutra, emésztési zavarokra, puffadásra,
székrekedésre, bélgörcsökre, gyomorsavtúltengésre, tüdőrákra
gyógyzöldségünk a sárgarépa. Ilyen esetekben reggelente 2-3 közepes
sárgarépát nyersen lereszelve fogyasszunk el.
Légúti hurut, influenza, gégehurut megelőzésére 3-4 sárgarépa levét langyosan, éhgyomorra igyuk meg.
Külsőleg: fülfájáskor 2-3 csepp sárgarépalét csepegtessünk a fülbe.
Lereszelt sárgarépa jó mellgyulladásra, gennyes bőrbajokra, idült lábszárfekélyre, égési sebre, orbáncra, fagyásra.
Tápértékén túl a petrezselyemlé remek vértisztító és általánosan
tisztító hatású. A vitaminok, az ásványi anyagok és a klorofill
együttes hatásának köszönhetően különösen hatásosan tisztítja a
veséket, a májat és a húgyutakat. Mint nagyszerű A-provitamin-forrás, a
petrezselyemlé hatásosan támogatja a szem működését. Klorofillja
élénkíti az oxigén-anyagcserét, a sejtlégzést, a sejtek regenerációját.
Az egész növény, gyökere és zöldje is használható görcsös hólyagbajok,
húgycsőgyulladás, időskori vizelet tarthatatlanság, fájdalmas vizelési
inger, gyermekek vizelési nehézsége, hólyagkő és vesekő esetén.
Vesekőnél a nyers gyökeret ajánlják rágcsálni.
A friss növényt szúnyogcsípés ellen használják úgy, hogy a szabadon maradt testrészeket egyszerűen bedörzsölik vele.
A nemi ingert ösztönző szernek tartják.
Naponta 1-2 evőkanálnyi petrezselyemzöld kiváló bőrtisztító.
Általános tisztító és nyugtató hatású.
A téli fekete retek
erõsebb hatású, mint a hónapos retek. A retekre igaz a mondás, hogy
"reggel méreg, délben étek, este orvosság". A retek felhasználásakor
külsõ héját ne hámozzuk le, mert sok hatóanyag van benne.
Felfúvódást oszlat, vizelethajtó, májtisztító, gyomorra, hólyagra kitűnő hatással van.
Köhögésnél a tüdő megtisztítására a retket vágjuk vékony szeletekre,
hintsük meg porcukorral, vagy mézzel, keverjük össze. Kis idő múlva
levet ereszt, ebből időnként 1-2 mokkáskanálkányit szopogassunk el.
Epebajra a retket megreszeljük, vagy leturmixoljuk, sok levet ereszt.
Ezt a nedvet napi 1-2 decis adagokban adjuk 6 héten át az epebetegnek.
Az epekőképződést megakadályozza, az epegyulladással szemben
ellenállóvá tesz, sőt a már fennálló gyulladást is oszlatni képes.
Torokfájás, légúti gyulladás, asztma esetén kivájjuk a feketeretket,
mint egy kis tartót, cukrot, vagy mézet teszünk bele, a keletkező levet
folyamatosan kieszegetjük.
Náthánál orrüreg inhalálást végezhetünk vele.
A torma baktérium-, gomba- és vírusölõ anyagokat tartalmaz. Bõrön át
is jól felszívódik, ezért fürdõként, bedörzsölõként is hatásos.
Nátha, légcsőhurut, hörghurut, vastagbélgyulladás, hólyag- és
vesemedence gyulladás ellen napi 3x1 kávéskanál mézzel elkevert
reszelttorma fogyasztása ajánlatos.
Reuma, izom-, izületi- és
idegfájdalmaknál reszelttorma almaecetes bedörzsölése, fürdő, vagy
tormagyökér főzettel gőzölés javíthat állapotunkon.
Szőrtüszőgyulladás kezelésére is alkalmas.
Levele sok klorofillt, A- és C-vitamint, valamint kalciumot és
káliumot tartalmaz. A gumó leve gazdag B6-vitaminban, sok kolint,
vasat, nátriumot, káliumot és természetes cukrot tartalmaz. Jóllehet
nincs benne sok vas, de a szervezet számára könnyen felvehetõ formában
van jelen. A vas a vörösvértestek fontos alkotórésze. A cékla gumó és a
levéllé együtt jó vérszaporítók, jó hatású a máj- és epehólyagpanaszok
esetén, enyhít a menstruációs zavarokon és a klimaxos tüneteken.
A cékla jó vizelethajtó, vérképzõ, vértisztító, sebgyógyító
tulajdonságokkal rendelkezik. Elõnyös bél-, gyomor-, epemûködés,
izommûködés segítésére. Aktiválja a szervezet védekezõ sejt-rendszerét.
Napi 10 deka nyersen lereszelt cékla rákmegelőző hatású. Ha már rákos a
beteg, akkor napi félliter nyers céklalevet fogyasszon. Keverhető
sárgarépával és zellerrel, ízlés szerint.
Céklareszelék, citromlé, méz keveréke asztma ellen jó.
A szervezetet tisztítja és erősíti, de csak a frissen szedett. A spenót kiváló klorofillforrás. Sok A-vitamint, különféle B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, nátriumot, foszfort és nyomelemeket tartalmaz. Tisztító és erősítő hatása serkenti, élénkíti a májműködést, az epehó-lyag, a vastagbél működését, a vér- és nyirokkeringést. A spenótlének enyhe hashajtó hatása is van. Erősíti a fogínyt. Oxálsavtartalma terheli az anyagcserét, ezért csak módjával fogyasszuk!
UBORKAAz uborka természetes vizelethajtó anyag, segít feloldani a
veseköveket is. Kivételesen gazdag ká-liumban, a "fiatalság elemében".
A kálium ugyanis rugalmassá teszi az izmokat és a bőr sejtjeit. A bőr
és a tekintet szinte megfiatalodik tőle. A hámozatlan uborka kilónként
mintegy 500 milligram A-vitamint tartalmaz. A meghámozott uborkában
szinte nem marad A-vitamin. Azért ajánlom a kígyó-uborkát, mert nem
szükséges meghámozni.
Vértisztító. Nedvét lázas betegnek adjuk,
hűsítő hatású. Az uborkát felszeletelve halán-tékra helyezzük ideges
fejfájásnál. Kozmetikában bőrfertőtlenítő, pórusösszehúzóként
használják.
Sok káliumot és szilíciumot tartalmaznak. Igen gazdag ásványi
anyagokban, C-vitaminban. A pirosra érett paprikában még sok A-vitamin
is van. Jót tesz a bõrnek, a pirosra érett paprika leve serkenti a
vérkeringést, erõsíti és tisztítja az ereket és a szívizmokat.
A paprikának étvágygerjesztõ, izzasztó és vizelethajtó hatásait ismerik.
A pirospaprika alkoholos kivonata sokat használt külső szer reuma,
zsába, köszvény, ol-dalszúrás, hajhullás ellen bedörzsölőként.
Csökkenti a rákrizikót, főleg a vastagbél- és gyomorrákét.
KUKORICAA kukoricabajusz kitűnő szer hólyagbántalomnál, hólyaggörcsnél, vesebajnál, vizelethajtó és húgykőoldó hatású.Köhögés ellen a bajuszt a szemekkel együtt főzzük, a szüredéket cukorral vagy mézzel édesítjük és forrón itatjuk a beteggel. A kukorica cukortartalma letört állapotban szobahőmérsékleten kétóránként harmadolódik! Ezért elsősorban kiskertben, azonnali fogyasztásra ajánlható.
SPÁRGAMár az egyiptomiak is ismerték, a görögök, rómaiak már termesztették
is. Nálunk még mindig elég kevesen ismerik. Tulajdonképpen a növény
gyökértörzseibõl, mint oldalrügyek nõnek, ezeket a hajtásokat
fogyasztjuk. A fás részeket levágjuk, és a felsõ héját vékonyan
lehántjuk.
A spárga kifejezetten lúgos kémhatású élelmiszer.
Asparagin nevû alkaloidát is tartalmaz, amely semlegesíti a vér
savasságát, tisztítja a különbözõ testszöveteket, az izmokat,
eltávolítja a salakanyagokat. A vesekövet is segít feloldani. A
spárgalé veszélytelen és hatékony vízhajtó. Segít eltávolítani a
vesékbe és az izmokba beágyazódott oxálsavkristályokat, amelyek a
csokoládé, vagy az oxálsavban gazdag fõtt táplálékok (spenót,
paradicsom) túlzott fogyasztása nyomán rakódnak le. (Ha az említett
zöldségeket nyersen fogyasztják, azok csak nyomokban tartalmaznak
oxálsavat.) Sok benne az A-, B1-, C-vitamin, kolin, folsav és kálium.
Erőnlétet, fizikai és szellemi munkaképességet növelő hatású. Fontos
metionin aminosav forrás, melybõl más növényi fehérjében kevés van.
A magvak királya!
A szezám olajának telítetlen zsírsavtartalma 55 % feletti. B-vitaminban
és E-vitaminban gazdag. Kiváló lecithinforrás, szerves foszfortartalmú
zsír van benne, ez az agy és az idegrendszer fõ alkotórésze, éppúgy a
spermiumnak. Megvédi az ereket a koleszterin lerakódástól,
érelmeszesedéstõl. A belsõ elválasztású mirigyek mûködésének is fontos
tényezõje.
Mézzel kombinálva hatékony fiatalító táplálék, férfiasságot fokozó szer, fáradtság, álmatlanság és letargia ellen hatásos.
A magban linolein, olein, lecitin, koleszterin, fehérje van. A
népgyógyászat maláriánál, epilepsziánál, görcsnél alkalmazta. Hidegen
sajtolt olaja fontos étkezési alapanyagunk. A magokat müzlibe keverve
is fogyaszthatjuk.
Élénksárga színû karimavirágai gyógyhatásúak.
Árnyékban szárítsuk. Forrázat alakjában magas vérnyomás ellen és
idegcsillapítóul isszák. Lázcsillapító hatása is ismeretes.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!